loader image

Cihanoğlu Külliyesi

  /  Cihanoğlu Külliyesi

Cihanoğlu Külliyesi

EFELER

Cihanoğlu Külliyesi

İl merkezinde bulunan; cami, medrese, türbe, sebil ve bir çeşmeden oluşan külliye 1756-57 yıllarında, Aydın/Koçarlı-Nazilli yöresinde yaşamış bir sülâle olan Cihanoğulları’ndan Müderris Abdülaziz Efendi (1736-1783) tarafından kurulmuştur. Tasarımında klasik Osmanlı mimarisinin üslûbu hâkim bulunmakla birlikte cami ve şadırvandaki süslemeleriyle 18. yy.’nin sonlarına doğru Osmanlı mimarisine egemen olan barok üslubu etkileri de taşıyan bir külliyedir.

Cami, eğimli arazi nedeniyle iki kat halinde inşa edilmiştir. Alt kat depo, çilehane vb amaçlarla kullanılmıştır. Kare planlı ve tek kubbeli camiler grubuna giren eserin kuzey yönünde son cemaat yeri bulunur. Mermer şadırvanı ve harimindeki süslemeleri ile Barok üslubun Batı Anadolu’da uygulandığı en önemli örneklerden birisidir.

 U planlı medresesinin ocak bacaları farklı uygulamaları ile estetiği ortaya koyar. Çeşme ve sebili de cami gibi Barok karakterli süslemeleriyle dikkat çekicidir.

Yunan işgali sırasında büyük ölçüde tahribata uğrayan külliye 1950’lere kadar kullanılamaz halde kalmış, bu tarihten sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce restore edilerek 1954 yılında hizmete sunulmuştur.

Benzer İçerikler

Sosyal Medyadan Bizimle İletişime Geçin!
error: Content is protected !!