loader image

Doğanbey Parkuru

  /  Doğanbey Parkuru

Doğanbey Parkuru

MİLLİ PARK

Oluklu Kanyonu – Doğanbey Kanyonu

PARKUR ADI: Milli Park -Oluklu Kanyonu Doğanbey Parkuru

 

BAŞLANGIÇ NOKTASI: Dilek Yarımadası Oluklu Kanyonu( 15 m) ya da tam tersi Doğanbey Mahallesi (100 m) En yüksek geçiş noktası olan Karakol Geçidi 692 metre.

 

BİTİŞ NOKTASI: Doğanbey (Dimatoe) köyü. (100m)

 

PARKURUN ZORLUK DERECESİ: Parkur 15 km’lik orta zorlukta uzun bir parkurdur.

 

PARKURUN ÖZELLİĞİ: Parkurun 4 -5 km’si kanyon içi botanik yolu, 5- 6 km’si orman içi stabilize yol, geri kalan Dilek Yarımadasının güney kesiminde Doğanbey Mahallesine kadar kızılçam ve makilikler arasındaki orman yolu ve patikalardan iniş şeklindedir.

 

MOLA YERLERİ: İlk molayı kanyon içi havuz başında, ikinci mola zirveye yakın çeşmeler bölgesinde, üçüncü mola yarımadayı aşınca Büyük Menderes Deltasının harika göründüğü Dilek Yarımadasının güney yamacında verilir.

Görebilecekleriniz

Güzelçamlı Milli Park üçüncü koy yakınlarından yürüyüş parkuruna girilir. Kanyon boyunca 500- 600 metreye ulaşan dik kayalıklar size hayretler içinde bırakabilir. Bir taraftan sarp kayalıkları izlerken birçok endemik türlerle karşılaşabilirsiniz. Tırmanırken arkanıza baktığınızda Kuşadası Körfezini ve Yunanistan’ın Samos Adasını kuşbakışı görebilirsiniz.

Türkiye’nin en önemli doğal miraslarından biri 1996 yılında milli park ilan edilen ve toplam 10 bin 985 hektarlık bir yüz ölçümüne sahih olan Dilek Yarımadası, fauna ve florasıyla Türkiye’nin en önemli doğal mirasları arasında yer alıyor Büyük Menderes Deltası, Bafa gölüyle entegre bir sulak alan parçasıdır. Bu entegre sistem içerdiği biyolojik çeşitlilik, nesli tükenmek üzere olan canlılar ve endemik türlerden dolayı uluslararası öneme sahip olmakla birlikte, Milletlerarası Ramsar Sözleşmesi, Bern Sözleşmesi, Rio Sözleşmeleri ve Barselona Konvansiyonu kararı gibi uluslararası anlaşmalarla korunmaktadır.

Dilek Yarımadası, Akdeniz Flora Bölgesi elementleri ve Avrupa Sibirya Flora Bölgesi elementleri içermesi bakımından önem taşıyor. Bu benzersiz çeşitlilik nedeniyle Dilek Yarımadası Milli Parkı, Avrupa Konseyi tarafından “Flora Biogenetik Rezerv Alanı” kabul edildi. Dilek Yarımadası sahilleri Türkiye’nin en temiz ve doğal kıyılarından birisi.

Bu sahiller Avrupa’nın en nadir memeli türlerinden olan Akdeniz fokları için de doğal bir yaşam alanı oluşturuyor. Dilek Yarımadasının güney kıyılarındaki mağaraların halen Akdeniz fokları tarafından kullanıldığı araştırmacılar tarafından tespit edilmiştir. Temiz denizinden ve yemyeşil ormanlarından yararlanmak için yıl boyu ziyaretçi akınına uğrayan Dilek Yarımadası Milli Parkında bunların yanında jeep safari, at safari ve çeşitli parkurlarda botanik turları düzenleniyor. Dilek Yarımadası sahilleri Türkiye’nin en temiz ve doğal kıyılarındandır. Denizin temiz olduğunun bir göstergesi olan deniz çayırları yarımada çevresinde bulunur. Yarımada soyu tükendiği varsayılan Anadolu Parsı’nın batıda yaşadığı son noktadır. 

95 familyaya ait ve 30 endemik türün bulunduğu deltada yaklaşık 250 kuş türünün yaşadığı; bunlardan Kuzey Anadolu ormanlarına özgü Anadolu kestanesinin ve Türkiye’de az yerde bulunan Kartopu, Finike Ardıç, Pirnal Meşesi ve Dallı Servi’nin küçük topluluklar halinde yetiştiği tek yerdir.

Büyük Menderes Deltası kısmında, tahliye kanalı ve Büyük Menderes nehri üzerinde sportif amaçlı olta balıkçılığı ve kuş gözlemciliği yapılıyor. Milli Park sınırları içinde bulunan; Panionion, Zeus Mağarası, Rum ve Türk mimarisinin en güzel örneklerini sergileyen bir açık hava müzesi olan tarihi Eski Doğanbey köyü (Domatia), Eski Şaraphane mevkii Tebai Antik Kenti ve Milli Park yakınında bulunan Priene ve Milet Antik Kentlerine kültürel turlar düzenleniyor.

Yürüyüş esnasında önünüze bir yaban domuzu ya da bir geyik çıkması olağan olacaktır. Baharda özellikle Tüylü Çan Çiçeği’ne dikkat edin. Endemik bir bitki olup, izinsiz koparılması yasaktır.

Yaklaşık 700 metre yüksekliğindeki yarımadayı aştıktan sonra, Heredot‘un dediği gibi ‘Gökyüzünün Altındaki En Güzel Yeryüzünü’ göreceksiniz. Büyük Menderes Deltası, Miletos antik kenti ayaklarınızın altında olacak. Yürüyüş bitiminde eski bir Rum köyü olan Doğanbey Mahallesi’nde çay sefası yapabilirsiniz. Çok acıktıysanız 10 km batıda Karina ‘da balık sefası yorgunluğunuza iyi gelecek.

Yürüyüşü rotanın tersinden de yapabilirsiniz. Bu sefer Doğanbey’den başlayıp Milli Park kanyon sahil girişinde bitirebilirsiniz.

ULAŞIM: Denizden ve karadan ulaşım sağlanır. Milli park Güzelçamlı girişi Kuşadası’na 26 km, Söke’ye 22 km, Aydın ’a 70 km, İzmir Adnan Menderes Havalimanına 130km.’dir. Aracınız yoksa şehir içi Otobüsleri dolmuşlar Aydından sürekli ulaşım kolaylığı sağlamaktadır.

 

LOJİSTİK DESTEK :

Güzelçamlı Jandarma : 0 256 208 29 96

Karina jandarma 0 256 646 10 79

Doğanbey köyü Jandarma 0256 20829 97

Not: Etkinlik için Mili park görevlilerinden izin alınması gerekmektedir.

Benzer İçerikler

Sosyal Medyadan Bizimle İletişime Geçin!
error: Content is protected !!