loader image

Festivaller Ve Şenlikler

Aydın’da Doğan Her Gün Ayrı Bir Festival

Doğanın ve tarihin eşsiz buluşmasına şahit olacağınız; lezzetin ve eğlencenin tadına varacağınız benzersiz bir coğrafyadır Aydın. Nice kahramanlık öyküleri, efeleri, inciri, zeytini, birbirinden leziz yemekleri ve tertemiz havasıyla milyonlarca insanın tatil tercihleri arasında yer alan Aydın, festivalleriyle de göz dolduruyor.

Antik Çağlardan beri bu yöre halkı şenliklerinin, eğlence ve mutluluklarının izlerini bırakmışlardır.

Örneğin Latmos (Beşparmak) dağlarındaki kaya resimlerinin dünyadaki diğer kaya resimlerinden farkı, burada yaşayan insanların şenliklerin ve törenlerin, mutluluklalarının resmini çizmiş olmalarıdır.

Eski çağların şarap, eğlence ve hoş zamanların Tanrısı Dionysos’un kenti bu topraklardadır.

Ayrıca 16. yy Aydın’dan gecen ünlü gezgin Evliya Çelebi Aydın halkını ‘ keyiflerine düşkün, şenliği seven, mutlu insanlar’ olarak anlatmıştır.

Kısacası Aydın halkı eğlenmeyi, şenlikleri, hoş zamanlar geçirip, mutlu olmayı asırlardan beri bilir.

Er meydanında bileği bükülmeyen efeler, Ege türküleri, üzümler, üzüm suyu, taptaze incirler, zeytinler, deve güreşleri, festivaller Aydın kültürünün vazgeçilmezleridir.

Özellikle festivaller büyük bir coşkuyla kutlanır.Aydın ve ilçelerinde.

Aydın dışından da yoğun bir ilgiyle takip edilen farklı temalardaki festivallere katılmak isterseniz aşağıdaki bilgiler tam size göre. Daha detaylı bilgiler ise sitemizin ilçe bölümünde..

Deve Güreşi Festivalleri

Devecilik ve deve güreşleri Aydın’a özgü kültürün önemli bir parçasıdır. İncirliova, Germencik, Yenipazar, Kuyucak, Buharkent, Köşk Karpuzlu ve Koçarlı ilçelerinde sıklıkla yapılır. Konserler ve türlü etkinliklerle canlandırılan deve güreşi halk tarafından “tülü güreşi” olarak da adlandırılır.

Her yıl düzenlenen deve güreşlerine, Aydın ili dışından Çanakkale, Balıkesir, Denizli, Antalya ve İzmir yörelerinden develer katılır. İl dışından gelen deve sahiplerinin konaklama ve diğer ihtiyaçları genellikle ev sahipliği yapan deveciler, esnaf ve halk tarafından karşılanır.

Güreşten bir önceki geceye “Halı Gecesi” denir ve bu gecede türlü eğlenceler yapılır, yemekler yenir. Mahalli sanatçıların katıldığı Halı Gecesi’nde eğlencelerden sonra açık artırma yapılarak ilginç figürlerle donatılmış halılar satılır.

Sabah davul-zurna eşliğinde yarış alanına gidilir. Her deve kendi kategorisindeki rakipleriyle güreşir, galip gelen develerin sahipleri para ve halı ile ödüllendirilir.

Karacasu Dedebağ Keşkek Hayrı

Asırlardır Kaynayan Dedebağı Keşkeği

Kültür, bir milleti millet yapan değerler toplamıdır. Kültürün en önemli unsurları, içinde binlerce yıllık bir geçmişi barındıran gelenek ve görenekleridir. Yaşayan en eski kavimlerden olan Türklerin, tarihi derinliklerinden gelen zengin kültürel değerleri, gelenek ve görenekleri Orta Asya’da tüm dünyaya yayılmıştır.

Türklerin Anadolu’ya gelip iz bırakmaya başladıkları ilk günden bugüne kadar süregelen geleneksel “Dedebağı Keşkek Hayrı” Aydın’ın Karacasu ilçesinde yapılır. Görülmeye değer, “Dedebağı Keşkek Hayrı” imece usulüne dayalı olup düzinelerce kazanların kaynatıldığı bir etkinliktir.

Keşkek, UNESCO’nun “somut olmayan kültürel miras” listesinde yer alan, temel olarak yarma buğday ve etten oluşan geleneksel bir yemeğimizdir.

Geceden başlayan hazırlıklara sabahın erken saatlerinde akın eder yöre halkı.

 Her yıl kaynayan kazanların başına Türkiye’nin dört bir yanından akın akın ziyaretçiler gelir. Keşkekler ikram edilir, sohbetler edilir, kaynaşılır, dostluk ve komşuluk ilişkileri pekiştirilir.

Aydın’ın yaşatılan kültürlerinden biri olan ve 2019 yılı itibariyle 737.’si yapılan keşkek hayrı; eski ve bir o kadar da kıymetli etkinliğimizdir.

Yenipazar Antep Fıstığı Festivali

Yenipazar ilçemizde 50-60 bin Antepfıstığı ağacı bulunmakta ve diğer illere gönderilmektedir.

Aydın’ın bereketli topraklarının bir armağanı olana Antep Fıstığına dikkat çekmek amacıyla düzenlenir.

Antep fıstığının en yoğun üretildiği Hacıköseler Mahallesinde gerçekleştirilen festivale Yenipazar’ın köylerinin yanı sıra çevre ilçelerden de çok sayıda vatandaş katılır, yıl boyunca ilçemizde yetiştirilen Antep fıstıkları katılanlara dağıtılarak eğlenceler yapılır.

Didim VeganFest

Türkiye’nin ilk vegan festivali, Aydın’ın tescillenmiş temiz havasıyla ünlü Didim ilçesinde yapılmaktadır. Vegan ve vejetaryen beslenme odaklı bir vegan köyün kurgulandığı çok özel bir etkinliktir.

Dünyadaki diğer örneklerinden çok daha farklı bir atmosferde gerçekleşen etkinlik, endüstriyel vegan ürünlerden daha çok yerel lezzetlerin öne çıktığı bir festivaldir. 

Tarihi Apollon Tapınağı’nın hemen yanında gerçekleşen festivale yerli yabancı birçok katılımcı ilgi göstermektedir.

Yenipazar Yörük Şenliği

 

İlimizin sahip olduğu en önemli kültür değerlerinden olan Yörüklük kültürümüzü yaşatmak ve sergilemek için düzenlenir. Her yılı Mayıs ayının ilk Pazar günü konserler verilerek etkinlikler eşliğinde halk oyunları oynanmakta ve keşkek, pilav dağıtımı yapılır.

Sultanhisar Malgaç Köprüsü Kuvay-i Milliye Direnişi Anma Günü

Anma programları 20 yıldır gerçekleştirilmektedir.

Milli mücadele yıllarında vatanın kurtuluşu için önderlik etmiş olan Yörük Ali Efe ve arkadaşlarının düşman birliklerine yapmış olduğu ilk baskının anılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için düzenlenmektedir.

Söke Serçin Yılan Balığı Şenliği

 

Söke ilçesi Bafa Gölü kenarındaki Serçin Mahallesi Balıkçıları tarafından yakalanan tadabileceğiniz en farklı lezzetlerden olan Yılan balığına dikkat çekmek için düzenlenir. Yılan balığını ilginç kılan ise mucizevi yağam döngüsü. Ülkemizde Çoğunlukla Bafa gölünde bulunan yılan balığı, yetişkin bir ergen olunca çiftleşmek için, dünyadaki tüm balıklarının yaptığı gibi, Meksika Körfezi’ndeki Sargasso Denizine doğru Yaklaşık 6 bin kilometrelik BİR yolculuğa çıkıyor.

Bu ilginç yaşam öyküsüne sahip yılan balığının yörenin doğal güzelliklerinin tanıtımı için her yıl mart ayında düzenlenir. Etkinliğe katılan binlerce konuğa yüksek protein değeri olan ızgara yılan balığı ikram ediliyor.

Buharkent Kültür ve Sanat Şenliği Taze İncir Festivali

Aydın ilinin narenciye ve incir üretimi yönünden zengin ilçelerinden olan Buharkent ilçemizde diğer ürünlerin yanında incir üretimine verilen önem fazladır. Aydın yöresinin en kaliteli ince kabuklu incirleri bu bölgede yetişir.

İncir üretimini desteklemek, özendirmek, bunun yanında kültürel değerlerimizi yaşatmak ve tanıtmak ilçenin adını dünyaya duyurmak amacıyla bu festival düzenlenmektedir.

Yenipazar Pide ve Gastronomi Festivali

 

Yenipazar ilçesinin pideleri ülkemiz genelinde meşhurdur. İlçedeki maharetli ustaların pişirdiği çeşit çeşit pidelerin, kurulan yöresel ürünlerin satıldığı halk pazarının tanıtımını amaçlayan bir festivaldir.

 

İncirliova Geleneksel İncir Festivali

 

İlçemize adını veren İncir ürününün tanıtımını yapmak ve ilçe halkının sosyal ve kültürel etkinliklere olan ihtiyacını karşılamak amacıyla düzenlenmektedir. Her yıl Eylül ayının ilk haftası gerçekleştirilen festivalin en ilgi çekici etkinliği en iyi kuru incir yarışmasıdır.

 

Didim Yazarlar Festivali ve Söke Sanat Edebiyat ve Kitap Günleri

 

Uzun yıllardır devam eden etkinliklere edebiyat dünyasının isimleri Söke ve Didim’de konuk edilmekteler, Didim’de her Yıl Ağustos Ayının İlk 2 Haftası, Söke’de ise Ekim ayının son haftasında düzenlenen bu kültür etkinliklerinde ulusal yazarlarımız kitaplarını okuyucuları ile buluşmaktadırlar.

Sultanhisar-Atça, Uluslararası Nysa Çilek Tarım Kültür ve Sanat Festivali

47 yıldan beri düzenlenen festivalde yerli katılımcılarla birlikte 13 farklı ülkeden yabancı katılımcılar da yer almaktadır.

Üç gün süren festival hem Sultanhisar hem Nysa’nın tanıtımında büyük önem taşıyor. Festival kapsamında sergi, panayır, yurtiçi ve yurtdışı halk oyunu gösterileri, güzellik yarışması, tiyatro ve halk konseri gibi etkinlikler yapılmaktadır.

Koçarlı Çam Fıstığı Festivali

Aydın’ın çam fıstığı ile ünlü Koçarlı beldesinde düzenlenen festival her yıl mayıs ayı sonunda gerçekleştirilmekte.

Festival, halk oyunları ve şehir turu ile başlayıp konserlerle devam etmektedir.

Üç gün süren festivalde konserlerin yanı sıra Yığıntaş piknik alanında çam fıstığı ağaçlarının gölgesinde piknik yapılır.

Karpuzlu Alinda Kültür Sanat ve Turizm Festivali

 

Alinda Antik Kentini ve Karpuzluyu tanıtmayı, ülke turizmine ve İlçe halkına katkı sağlamayı amaçlayan bir festivaldir.

 

 

Germencik Uluslararası Tarım, İncir ve Kültür Festivali

 

Aydın’ın Germencik ilçesinde her yıl düzenlenen festivalde hem dünyanın en kaliteli incirinin tanıtımı hem katılımcıların keyifli saatler geçirmesi hedefleniyor. Bu bağlamda konserler, yarışmalar, gösteriler, yerli – yabancı grupların halk dansları etkinlikleri yapılmaktadır.

Kuşadası Gençlik Festivali

Her yıl yaz aylarında yapılan müzik dolu bir gençlik festivalidir. Davutlar bölgesinde bulunan Sevgi Plajı’nda katılımcıların çadırlarda konaklama imkânı buldukları dolu dolu geçen bir etkinliktir.

Festival boyunca farklı sanatçılar farklı zamanlarda sahne alıp eğlencenin ritmini müziğin ritmi ile harmanlayarak dinleyenlerin kulaklarının pasını siler.

Özellikle gençlerin, daha kış aylarında festival tarihini araştırıp biletlerini almaya çalıştıkları, dört gözle beklenen bir festivaldir.

Benzer İçerikler

Sosyal Medyadan Bizimle İletişime Geçin!
error: Content is protected !!