loader image
Contact

Bafa Gölü

Ege’nin En Büyük Gölü

Binlerce yıllık tarihin izlerini saklayan Latmos Dağları’nın eteklerinden muhteşem doğa manzaralar eşliğinde Bafa’daki göl köylerine pastoral bir Ege yolculuğuna ne dersiniz?

Gölün hemen kıyısındaki Latmos ya da Beşparmak Dağları, testere dişlerini andıran kıvrımlarıyla gökyüzüne tırmanan gizemli bir merdiveni andırıyor.

Tarihte önemli bir körfez olan Bafa Gölü, nehirlerin taşıdığı alüvyonlarla denizden kopmuş. Göl, bugün denizden 15 kilometre kadar uzak. Gölün kuzey kıyısındaki Kapıkırı köyü, antik Heraklia kentinin kalıntılarıyla iç içe geçmiş.

Buradan küçük bir tekneye atlayıp gölün mavi sularına açılmaksa benzersiz bir keyif. Bu yolculukta esrarengiz kalıntılarıyla keşif duygunuzu harekete geçiren adacıklara doğru yaklaşabilirsiniz.

Pembe Flamingoların Evi

Yıl boyunca 200’ün üzerinde kuş türüne ev sahipliği yapan Bafa Gölü, âdeta bir kuş cenneti. Özellikle ilkbahar aylarında (mart ile mayıs arası) dünyanın dört bir yanından gelen ornitologları ağırlayan gölün kıyıları ve adacıkları, nadir bulunan pek çok kuş türüne de barınak oluyor.

Pempe flamingo, pelikan, akkuyruk kartalı, şahin, leylek, karabatak, beyaz ve tepeli balıkçıl, bölgede gözlenebilen kuş türlerinden sadece bazıları.

Bafa Gölü, doğal güzelliklerinin yanı sıra, sunduğu lezzetler yönünden de hayli cömert. Siz de çevre gezilerinden sonra veya tekne turu dönüşü göle bakan bahçeli kır lokantalarında yerel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.

Hemen söyleyelim, yörenin yılan balığı ve Ege otlarıyla yapılmış zeytinyağlı mezeleri meşhur. Izgarası ve buğulaması da yapılan yılan balığının eti yumuşak, yağlı ve son derece lezzetli. Afiyet olsun!

Ay tanrıçası SELENE'NİN gözyaşları

Bafa Gölü ile ilgili dillerden düşmeyen mitolojik bir hikâyeyi anımsatmak isteriz sizlere…

 

Ay tanrıçası Selene, iki beyaz atın çektiği gümüş tekerlekli arabasıyla Latmos Dağları’nın üzerinde gezinirken, kavalıyla hüzünlü ezgiler çalan yakışıklı keçi çobanı Endymion’u görür görmez âşık olmuş. İki âşık, geceleri şimdiki Bafa Gölü’nün bulunduğu denizin kıyısında buluşmuşlar. Bu efsanevi aşk, zamanla öylesine ünlenmiş ki tüm Karia ülkesinde onlar konuşulur olmuş. Ancak tanrılar tanrısı Zeus, bu büyük aşkı kıskanıp zavallı çobanı Latmos kayalıklarında sonsuz uykuya mahkûm etmiş.

O gün bu gündür güzel Selene, göl çevresinde sevgilisini arar dururmuş. Rivayete bakılırsa Bafa Gölü, dolunaylı gecelerde bir başka güzel oluyor. Çünkü suyun üzerine vuran ay ışığının Selene’nin göz yaşlarının pırıltısını açığa çıkardığına inanılıyor.

 

Belki siz de Bafa Gölü’nde Ay Tanrıçası’nın izlerine tanıklık edebilirsiniz. Kim bilir?

Zengin doğal ve kültürel kaynak değerleri nedeniyle Tabiat Parkı olarak ilan edilen Bafa Gölü ile ilgili bazı bilgiler:

Bafa Gölü Tabiat Parkı’nın asıl kaynak değeri Bafa Gölü’dür. Bafa Gölü ise oluşum şekli itibari ile alüvyon set gölü özelliğindedir. Büyük Menderes Nehri’nin alüvyonları Bafa Gölü ile Ege Denizi’ni birbirinden ayırarak bir göl ekosistemi oluşmuştur. Bu oluşum şeklinden sonra Bafa Gölü’nün suları çevresindeki küçük dereler ve asıl olarak Büyük menderes Nehri’nin suları nedeniyle tuzluluğu azalmış olup acısu özelliğinde bir göl habitatı oluşmuştur.

Yüzey alanı 6721 hektar olan gölün derinliği 25m’ye ulaşmaktadır. Gölün ana su kaynağı, Büyük Menderes Nehri taşkınları ve etrafındaki dağlardan gelen yeraltı ve yer üstü sularıdır.

Göl çevresindeki bitki örtüsünde, 80 familyaya ait 237 cins, 325 tür, 22 alttür ve 7 varyete tespit edilmiştir.

Alan sınırları içerisinde 16 endemik bitki türü tespit edilmiştir. Tabiat parkı 261 kuş, 22 sürüngen ve 19 memeli türüne de ev sahipliği yapmaktadır.

Bafa Gölü içinde 5 adet ada bulunmaktadır.(İkiz Ada, Menet Adası, Kapıkırı Adası , Kahve Asar Adası, Uyuz ada). Bu adalarda Bizans Dönemi savunma yapısı ve manastırlar bulunmaktadır.

Bafa Gölü’ne gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler doğa yürüyüşü, foto safari, resim, manzara izleme, olta balıkçılığı, kampçılık, gözlem ve botanik turu etkinliklerini yılın her mevsiminde yapabilirler.

Benzer İçerikler

Sosyal Medyadan Bizimle İletişime Geçin!
error: Content is protected !!