loader image
Contact

Kuş Gözlemciliği

Bafa Gölü; Dilek Yarımadası Menderes Deltası, Serçin Gölü, Azap Gölü ve Karina Lagünü ile birlikte birbiriyle bütünleşen devasa bir tabiat parkı alanı olup kuş gözlemi için Türkiye’deki en ideal alanlardan biri olma özelliği taşır.

Bünyesinde barındırdığı 261 kuş türü ile su kuşları potansiyeli açısından, yakın gelecekte, Türkiye’nin resmi anlamda, önemli Ramsar Alanları’ndan biri olması muhtemeldir.

Geçmişte “taşkın ova” özelliği taşıyan bu alan, günümüzde Büyük Menderes Deltasının sahip olduğu ekosistem özelliklerini bünyesinde barındırmakta ve yine nesli tehlike altında bulunan birçok kuş türüne üreme ve kışlama ortamı sağlamaktadır.

Dünyada nesli tükenme tehlikesi altında bulunan Kaşıkçı Kuşu göldeki adacıklarda, Ak Kuyruklu Kartal ise gölün bitişiğindeki Beşparmak Dağlarında üremektedir.

Kış aylarında göle barınmak amacıyla Küçük Batağan, Bahri, Karabatak, Küçük Karabatak, Tepeli Pelikan, Boz Ördek, Elmabaş Patka, Bataklık kırlangıcı, Mahmuzlu Kızkuşu, Sakarmeke ve Flamingo gibi kuşlar gelir.

Avrupa’nın en küçük deniz kuşlarından birisi olan fırtına kırlangıcı (Hidrobates Pelagicus) Türkiye’de yaz döneminde sadece Didim açıklarında gözleniyor.

Açık denizler ve okyanusları yaşam alanı, Akdeniz’in İspanya, İtalya, Hırvatistan ve Yunanistan gibi kuzey bölgelerini de yazın yumurtlama alanı olarak seçen fırtına kırlangıcı kuşu, kuş fotoğrafçılarının da fotoğraf arşivlerinde olmasını istediği özel bir tür.

Benzer İçerikler

Sosyal Medyadan Bizimle İletişime Geçin!
error: Content is protected !!